Araun Gordijn

Biografie Araun Gordijn

Onvervalst opgegroeid in de jaren vijftig. Hartje Amsterdam. De stoeprand voor de deur vol met geparkeerde auto's, waaronder indrukwekkende Amerikaanse exemplaren.
Thuis kwamen er regelmatig ooms en tantes uit het verre Amerika op bezoek. Ze deden kleurrijk verslag over luxe en bedrijvigheid die bij ons in Nederland nog moesten komen. Schoorvoetend deed de televisie z'n intrede en liet voor het eerst beelden zien bij al die prachtige verhalen.

Tekenen was van jongs af aan een belangrijke bezigheid. Als tienjarig jochie tekende hij zittend op een klapstoeltje in de drukke straten van het Amsterdamse centrum. Reizen zat er ook al vroeg in. Als zesjarige met de autopet tot over het
IJ- Amsterdam Noord, een respectabele afstand voor die leeftijd. In de kunstacademie periode, eind jaren zestig, strekten de afstanden zich uit tot in Klein Azië. Amerika was nog te kostbaar, kortom liftend niet bereikbaar. Daar kwam verandering in door een heuse reisbeurs voor de U.S.A. van het toenmalige C.R.M. 1976.Vanaf die tijd heeft hij intensief gereisd door de States. Al speurend naar de kunst maar ook onderdelen voor z'n verzameling oude Amerikaanse auto's, o.a. een Cadillac 1951 en een Chrysler Business coupe 1947.

Tijdens die trektochten fotografeerde hij talloze " roadside" taferelen langs " Blue Highway's". Midden jaren tachtig zet hij het verzamelde materiaal in voor een reeks schilderijen met het onderwerp reizen door Amerika. Tot op de dag van vandaag werkt hij hier nog steeds aan.

Soms met het accent op de auto's dan weer op de architectuur of het landschap. Het is interessant om te zien hoe hij speelt met het dateren van de scènes. Automobielen met hun bouwjaren zijn hierbij een natuurlijk hulpmiddel. Inmiddels is het werk van Araun Gordijn aardig bekend geworden bij Amerika liefhebbers en verzamelaars van kunst in Nederland en de V.S.. Nieuw werk is regelmatig te zien op exposities of gewoon op het atelier zelf.

PRIJZEN

Laureaat Europaprijs 1984, '88, '90
Arti / Mediamaxprijs 1999
Theo van der Nahmerprijs 1997

WERK VERTEGENWOORDIGD IN PARTICULIERE, RIJKS EN GEMEENTE COLLECTIES

ING Bank / Texaco Nederland / Mc. Donalds Nederland BV ABP, Heerlen / Mediamax BV. / Imtech Nederland / AMRO Bank, New York / CW Lease, België / BAT Nederland / Cap Gemini / Amstelland Ontwikkeling Wonen BV / P&O North Sea Ferries / Kroymans / Rijnstad BV / Allianz Nederland / Royal Court, Oman

LIDMAATSCHAPPEN

HOLLANDSE AQUARELLISTEN KRING, sinds 1997
PULCHRI STUDIO, DEN HAAG, sinds 2011

Enkele schilderijen op deze website zijn te koop, maar voor een actueel aanbod aan olieverf- en aquarel schilderijen verwijs ik u graag naar mijn webshop.araungordijn.nl

Meer over het werk en de achtergrond van Araun Gordijn kunt u zien in deze mooie documentaire van Jan Dogterom

Araun Gordijn Kunstschilder uit Gouda